Suomilammas lautaselle: Karitsa-suppilovahveropiirakka

Suolaiset piirakat, nuo joka paikkaan sopivat ruokamaailman herkkupalat. Oikeasti ei taida sellaista tilaisuutta olla, mihin suolainen piirakka ei sopisi. Sitä voi syödä pääruokana salaatin kanssa, kahvipöydässä pienempinä annoksina, iltapalaksi, välipalaksi ja miksei aamupalaksikin.
Piirakoista saa näyttäviä juhlapöydän versioita, kuin suuremman porukan vatsantäyttöversioitakin.
Sillanpään Lammastilan kokki rakastaa suolaisia piirakoita ja niitä on tullut tehtyä jos jonkinlaisia. Aina voi pyöräyttää piirakan!
Taannoin sain maistaa ystäväni kahvipöydässä kerrassaan suussasulavaa suppilovahveropiirakkaa. Se vei kielen mennessään ja häveliäisyyssyistä jouduin lopettamaan makunautinnon kesken. Oli nimittäin muitakin kahvittelijoita.
Lampaanliha ja suppilovahverot ovat äärimmäisen hyvin toimiva liitto. Niinpä Lampurin keittiön kokinhattu päässä syntyi tämä maittava piirakka.

Pohja

125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 rkl vettä

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Lisää jauhot ja suola. Murustele sormin tasaiseksi raeseokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaa vaivaa taikinaa, riittää, että ainekset sekoittuvat. Laita jääkaappiin kylmentymään n. tunniksi.
Taputtele taikina 28 cm pyöreään piirakkavuokaan ja pistele pohja haarukalla. Esipaista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Tee täyte sillä aikaa.

Täyte

400 g lampaan- tai karitsanjauhelihaa
0,5 l suppilovahveroita pakkasesta, tai 1 l tuoreita
1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 dl parmesania
1 dl sinihomejuustomurua
1 pss mozzarellaraastetta
1 nippu tuoretta rosmariinia (lehdet)
0,5 tl suolaa
2 tl savupaprikaa
1 tl juustokuminaa
1 rkl hunajaa
1 prk (2,5 dl) sipulinmakuista ruokakermaa
3 kananmunaa

Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota paistinpannulla muutama minuutti, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla, savupaprikalla, juustokuminalla ja hunajalla. Lisää parmesan joukkoon. Lisää sopuksi pakastetut, sulatetut suppilovahverot. Jos käytät tuoreita suppilovahveroita, paista niistä ensin vesi pois pannulla ja laita syrjään. Lisää lopuksi jauhelihan joukkoon.
Sekoita kulhossa ruokakerma ja kananmunat. Lisää joukkoon sinihomejuusto, mozzarellaraaste pilkotut rosmariininlehdet.
Ota esipaistettu pohja uunista ja lisää ensin jauheliha-suppilovahveroseos ja kaada päälle muna-maito-juustoseos. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut mukavan ruskean värin.

Katso myös Lammaskebab sekä kastikkeet, Paimenen parempi pizza, Lammaslasagne

Tämä resepti on julkaistu osana Suomilammas lautaselle -lammasruokaviikon reseptikokonaisuutta. Lue lisää täältä.

#suomilammaslautaselle #lammasruokaviikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *