Kreikkalainen lammaslihapullapaistos

Kreikkalainen lammaslihapullapaistos

Teki mieli kokata taas jokin uusi resepti. Sitä niin helposti urautuu tekemään samoja ruokia kerta toisensa perään. Jossain vaiheessa tulee mitta täyteen ja ei kun reseptejä selaamaan. Kyllähän taas monta kokeiltavaa reseptiä löytyi, mutta joku täytyy tehdä ensin. Tämä kreikkalainen lammaslihapullapaistos vie aikaa, mutta kelpaa parempaankin pöytään tarjolle. Lammaslihapullista tulee erityisen mehukkaita uunissa haudutettuna.

Kreikkalaisesta keittiöstä on tullut suosikki, sillä ne maut toimivat lampaanlihan kanssa aivan poikkeuksetta. Konstailematonta ja niin maukasta. Lampaanlihapullia on tullut aiemmin kokeiltua näillä resepteillä: Libanonilaiset lammaspullat, Lammaspulla shakshuka, Sisilialaiset lammaslihapullat ja lammas-feta lihapullat. Kaikissa on oma erilainen makumaailmansa.

Reseptiksi valitsin tämän Olive Magazinen reseptin, joskin muuntelin sitä jättämällä kanelin pois ja käyttämällä hieman eri yrttejä. Omaan suuhun kaneli käy korvapuustissa, mutta ei missään suolaisessa ruoassa. Muutenkin miellän kanelin käytön enemmänkin tuonne Marokkolaiseen keittiöön, ei suinkaan Kreikkalaiseen.

Lammaslihapullat

800 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
1 punasipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl kreikkalaista jogurttia
2 paahtoleipä viipaletta (leivän muruja varten)
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Revi paahtoleivistä pehmeä osa ja murustele sormilla niin pieneksi, kuin saat. (Säästä reunat, paahda niistä krutonkeja kuivalla paistinpannulla.) Silppua punasipuli pieneksi silpuksi. Tee sama valkosipulin kynsille. Sekoita kaikki lihapullataikinan ainekset käsin hyvin sekaisin. Pyörittele 18 isohkoa lihapullaa ja laita ne jääkaappiin viilentymään n. puoleksi tunniksi.

Kuumenna syvä paistinpannu ja lorauta oliiviöljyä pohjalle. Paista lihapullat erissä. Ruskista ne joka puolelta, varsinainen kypsyminen tapahtuu uunissa. Nosta lihapullat sivuun.

Lihapullapaistos

1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk paseerattua tomaattia
2 dl punaviiniä
1-2 tl kuivattuja chilihiutaleita
4 rkl juoksevaa hunajaa
1 ruukku tuoretta basillikaa
1 feta-juusto
1 tl suolaa

Tarjoiluun

25 g pinjansiemeniä paahdettuna
1 ruukku lehtipersiljaa
kreikkalaista jogurttia

Lisää paistinpannulle tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Odota, että seos pulpahtelee ja siirrä syvään uunivuokaan. Lisää punaviini, chilihiutaleet, suola ja hunaja. Huom. hunajan saa takaisin juoksevaksi lämmittämällä sitä. Hunajaa tarvitaan kohtuullisen paljon, sillä tomaattisäilykkeet ja punaviini ovat hyvin happamia. Laita chilihiutaleita oman maun mukaan enemmän tai vähemmän. Se antaa kuitenkin mukavan pienen potkun paistokseen. Silppua basilika ja lisää seokseen. Nostele lihapullat joukkoon.

Peitä foliolla ja paista 180 asteessa 1,5 tuntia.

Nosta paistos uunista ja lisää pilkottu feta. Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen ja paista ilman foliota vielä 15 minuuttia.

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Varo polttamasta niitä, sekoita koko ajan. Samalla voit paahtaa säästämäsi paahtoleivän kuoret.

Nosta paistos uunista ja lisää päälle pinjansiemenet, silputtu lehtipersilja ja nokareita kreikkalaisesta jogurtista.

Tarjoile couscousin, spagetin tai ohutleivän kera.

Kreikkalainen lammaslihapullapaistos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *