Lammaskebab sekä kastikkeet

Pitkään on pitänyt testata itse tehtyä lammaskebabia, ja kun  mättömestarin sivuilta (www.mättömestari.fi) löytyi lupaava nautakebabohje, päätin käyttää sitä pohjana ja tarttua toimeen. Ohjetta kannattaa hieman mukailla, varsinkin pippurin määrää kannattaa säätää omien mieltymysten mukaiseksi. Tässä ohjeessa pippurin määrä on varsin maltillinen. Valmistus vie aikaa, mutta oli se liha kyllä sitten hyvääkin! Oleellista oikean koostumuksen saamiseksi on jauhelihan riittävä vaivaus ja paisto pitkään miedolla lämmöllä.

Kyytipojaksi tomaattipohjainen sekä jugurttipohjainen kastike (muokattuna mättömestarin ohjeesta.)

 

 

RAAKA-AINEET:

1 kg karitsan jauhelihaa

25 g Knorr aromat maustesuolaa (jos et halua käyttää aromisuolaa, käytä tavallista suolaa 14 g. Tavallista suolaa käytettäessa maku ei ilmeisesti ole niin hyvä?)

n. 3-4 g mustapippuria rouheena

1,5 tl sipulijauhetta

1 tl oreganoa

0,5 tl juustokuminaa eli jeeraa

3 rkl perunajauhoa

Jos haluaa lihaan hieman enemmän potkua, voi lisäksi laittaa

0,5 tl chilijauhetta

0,5 tl cayennepippuria

VALMISTUSOHJE:

  1. Sekoita mausteet ja perunajauho yhteen
  2. Vatkaa yleiskoneen tai vatkaimen taikinasauvoilla jauhelihaa vähintään 30min. Itse käytin vatkainta, mutta suosittelen lämpimästi yleiskonetta. Lisää mausteseos lihan joukkoon vatkauksen alkuvaiheessa. Kun huomaat että jauhelihan rakenne muuttuu huokoisesta tiiviin sitkomaiseksi, on se valmista paketoitavaksi. Voit halutessasi tarkistaa maun kypsentämällä pannulla tai mikrossa pienen kokkareen lihaa.
  3. Painele lopuksi käsin mahdolliset ilmakuplat pois massasta ja tee siitä tiukka pötkylä folion sisään. Itse tein pötkylästä noin ranteen vahvuisen. Kääri vielä varmuuden vuoksi toiseen folioon.
  4. Laita uunin alatasolle pelti jossa n. sentin kerros vettä jotta lihasta mahdollisesti valuva rasva tippuu siihen.
  5. Jos sinulla on paistomittari niin katso alta vaihtoehto 1. Jos sinulla ei ole paistomittaria niin katso vaihtoehto 2.
  6. Vaihtoehto 1 (suositeltava): Tökkää keskelle lihaa paistomittari. Kypsennä kebabbia uunin keskitasolla, paistoritilällä 100 asteessa (ilman kiertoilmaa). Kun kebabin sisälämpö saavuttaa 80 astetta, ota uuni pois päältä. Paistomittaria käyttävien ei tarvitse välittää alla olevasta paistoajasta, seuraa vain mittarin näyttämää sisälämpötilaa.
  7. Vaihtoehto 2: Paista kebabia uunin keskitasolla, paistoritilällä 100 asteessa noin 6 tuntia (ilman kiertoilmaa). Kypsennysaika saattaa vaihdella paljonkin uunin lämpösäädön tarkkuudesta, käytetystä lihasta, lihan määrästä ja pakkaamisesta johtuen. Kypsä kebab on painettaessa kovahko, jopa hieman kimmoisa ja ainakin pinnan tulisi olla kauttaaltaan kypsän värinen. Jos näin ei ole niin lykkää kebab takaisin uuniin. Jos teet eri määrän kebabia kuin ohjeessa niin paistoaikaa on vielä vaikeampi arvioida, käytä tässä tapauksessa ehdottomasti paistomittaria.
  8. Paista jälkilämmöllä uunissa puolisen tuntia ja tämän jälkeen anna pötkylän jäähtyä huoneenlämmössä. Poista folio ja kuivaile kebabin pintaa talouspaperilla. Kääri puhtaaseen folioon ja anna kiinteytyä jääkaapissa vähintään 12h.
  9. Leikkaa juustohöylällä tai kuorimaveitsellä kebab ohuiksi siivuiksi. Älä pelästy jos liha näyttää sisusta kohti aavistuksen raa’alta. Liha tummuu vielä kun se saa happea. Jaa sopivan kokoisiin purkkeihin/pusseihin ja pakasta liha jota et heti syö.
  10. Ennen nauttimista kebablihat voi joko yksinkertaisesti sulattaa/lämmittää mikrossa, paistaa pannulla runsaalla öljyllä/voilla tai lämmittää uunin grillivastuksen alla (250 astetta noin 3min, käännä lihat kerran). Tarjoile kebab-kastikkeen, riisin, ranskalaisten tai vaikka perunamuusin kera. Kebabliha on täydellistä myös esimerkiksi salaatteihin, pizzan päälle, keittoon tai tortillan/leivän väliin.

 

TOMAATTIPOHJAINEN KASTIKE:

Tein kastikkeesta tarkoituksella miedon.

RAAKA-AINEET:

  • 2 tlk paseerattu tomaatti
  • 1 kpl Sipuli
  • 4 kpl Valkosipulin kynsi
  • 3 rkl Oliiviöljy (extra virgin)
  • 3 tl Mustapippuri
  • 2 tl Paprikajauhe
  • 1 kpl Kasvisliemikuutio
  • 1 rkl Sinappi
  • Jos haluaa enemmän potkua voi lisätä 1 rkl srirachaa ja oman maun mukaan chiliä tai chipotlejauhetta.

VALMISTUSOHJEET.

  1. Pilko sipuli, valkosipuli ja halutessasi chilit pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pilkotut vihannekset. Paista keskilämmöllä kunnes pehmenevät hieman.
  3. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti. Keitä hiljalleen n. 20 min tai kauemminkin jos esim. muu kokkailu on kesken. Hyvälaatuinen tölkkitomaatti (esim. Cirio- tai Mutti-merkkinen) on niin makeaa että lisämakeutusta ei tarvita. “Kaupan merkkejä” käyttäessä kastikkeeseen voi lisätä maun mukaan lorauksen siirappia, fariinisokeria tai kidesokeria.
  4. Lisää mausteet, kasvisliemikuutio, (sriracha) ja sinappi. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes kastike on sopivan paksuista.

JUGURTTIKASTIKE KEBABLIHALLE:

RAAKA-AINEET:

  • 2 dl Maustamaton jogurtti esim. valio turkkilainen luomujogurtti
  • 1 kpl Valkosipulin kynsi
  • 1/4 tl Suola
  • 1/2 tl Basilika, kuivattu
  • 1/2 tl Mustapippuri
  • 1/8 tl Cayennepippuri
  • 1 tl Kidesokeri

VALMISTUOHJE:

  1. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet mahdollisimman hienoksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Pirskottele kastiketta koko kebab-annoksen päälle (myös lihalle). Tätä helppoa mutta herkullista kastiketta voi käyttää myös dippailuun ja salaatinkastikkeena. Ohenna tarvittaessa maidolla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *