Lammaslasagne nyhtölihasta

Lasagne nyhtölampaasta

Meillä oli taas talkoot. Tällä kertaa purettiin vanhaa pihasaunaa ja pinottiin klapeja liiteriin. Edellisistä talkoista onkin muutama vuosi vierähtänyt ja liekö se syynä, että väkeä intoutui tulemaan peräti 16 kpl. Vähän hikeä jo pukkasi, kun ruokapuolta pohdin. Sillä nälkähän ei saa jäädä ja ruoan täytyy olla hyvää! Lasagne tuli heti mieleen, suosikkiruokahan se on.

Jauheliha on kätevä ainesosa ja se loppuukin meiltä aina ensimmäisenä. Koska pakastin on kuitenkin täynnä kaikkia muita lihaosia, en vain taivu menemään kauppaan ostamaan jauhelihaa. Siispä pohdin kuinka tilanteesta selviäisin.

Tietysti nyhtöliha! Se on yhtä monipuolisesti käytettävää, kuin jauheliha ja tuo kyllä juhlavuutta ruokaan. Yksi talkoolaisista totesikin, että tällä sai lasagnen ihan nextille levelille. Reseptiä toivottiin tänne, joten vihdoin sen kirjailen. Olkaapa hyvä, lasagne nyhtölampaasta

Nyhtölammas

n. 1 kg lampaan tai karitsan paistilihaa (kulma-, ulko- tai sisäpaistia)
2 paprikaa
1 iso sipuli
1 prk paseerattua tomaattia
2 dl punaviiniä
1 nippu timjamia
2 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta

Pilko paprikat suikaleiksi. Lohko sipuli. Paista paistit pannulla niin, että ovat kauttaaltaan ruskeita.
Siirrä paistit uunivuokaan, lisää kaikki loput aineet. Timjamin oksat voi laittaa kokonaisina joukkoon. Peitä uunivuoka kannella tai foliolla. Laita uuni 150 asteeseen ja annan lihojen hautua pitkään, 4-6 tuntia. Ei haittaa, vaikka lihat unohtuvat uuniin. Tarkista haarukalla, että liha on todella mureaa ennen kuin otat pois uunista.
Ota hyvin hautuneet paistit eri astiaan ja nyhdä kahden haarukan avulla nyhtölihaksi. Helpoiten tämä onnistuu, kun lihat ovat vielä lämpimiä.

Nyhtölihan voi valmistaa hyvin ennakkoon ja sitä voi tehdä isommankin määrän. Loput pakkaseen ja sieltä voi sitten lisätä melkein mihin vain jauhelihaakin käyttäisi.

Tomaattikastike

Paistien paistoliemi
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
3 rkl makeaa chilikastiketta
(tarvittaessa vielä ripaus sokeria)

Siirrä paistien paistoliemi kulhoon, lisää tomaattimurska ja surauta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi. Siirrä kattilaan, keittele miedolla lämmöllä ja mausta. Paistoliemi itsessään on kohtuullisen hapanta, joten se tarvitsee makeutta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta.

Valkokastike

100 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l vettä
1 tl suolaa
1 tl jauhettua valkopippuria

Sulata voi kattilassa ja sekoita siihen jauhot. Koostumus on paksua tahnaa. Kääntele tahnaa hetki, mutta varo että se ei yhtään ruskistu. Lisää vesi erissä ja keittele keskilämmöllä, kunnes sakenee. Mausta.

Lasagnen kokoaminen

1 pss juustoraastetta
3 tomaattia viipaloituna
lasagnelevyjä

Aloita kokoaminen laittamalla uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta, sitten nyhtölihaa, valkokastiketta, tomaattiviipaleita ja päälle juustoraastetta. Lisää lasagnelevyt komeuden päälle. Toista niin monta kerrosta kuin vain aineksia riittää. Ylimmäksi kannattaa jättää hieman täytteitä ja reilusti juustoraastetta.

Paista 200 asteessa foliolla peitettynä 30 min. Poista folio ja anna paistua vielä 10 – 15 min, kunnes pinta saa kauniin värin.

Katso myös lammaslasagne jauhelihasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *