Karitsan ulkofile, chimichurri ja parmesan perunat

Karitsan ulkofile chimichurrin ja parmesan perunoiden kera

Meillä oli taas talkoot. Tämä kokki tykkää kovasti niistä, koska silloin pääsee suunnittelemaan kunnon menuun talkooväen eväiksi. Se on palkitsevampaa kuin vain itselle kokkaaminen. Chimichurri on pitkään kummitellut mielessä. Sen bongasin – mistäs muualta – kuin Masterchef Australiasta. Sen lisäksi menu täytyi saada sopimaan savupalviviulun kanssa. Teetimme jouluksi erän savupalviviuluja laitoimme yhden pakkaseen Pääsiäistä varten. Pitkään pohdittuani päädyin luotto-osaan karitsasta, eli ulkofileeseen. Parmesan perunat löytyivät Pinterestin syövereistä. Kylkeen vielä uunissa paahdetut tomaatit, niin menu oli valmis.

Täytyy ihan ihmetellä miksi olen niin kauan vain pohtinut chimichurrin tekemistä, se on nimittäin aivan loistavaa lihan kanssa. Erityisesti voin kuvitella sen pääsevän grillatun lihan kanssa täyteen loistoonsa. Parmesan perunat olivat myös erittäin herkullisia. Näitä tulee taatusti tehtyä jatkossa useamminkin. Täytyy todeta, että ihan kelpo Pääsisäismenu tuli.

Talkoot loppuivat lyhyeen, kun klapikoneesta katkesi hihna. Hyvä määrä silti ehdittiin tehdä. Ruoan jälkeen alkoikin sataa losottaa, joten ehkä saan suunnitella uuden menun uusia talkoita varten. Mikäs sen mukavampaa!

Karitsan ulkofile

1 kpl karitsan- tai lampaan ulkofile
1 rkl siemensinappia
1 tl suolaa
pippuria myllystä
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
loraus oliiviöljyä

Hiero marinadin ainekset karitsa ulkofilen pintaan käsin. Jätä marinoitumaan vähintään pariksi tunniksi.
Kuumenna paistinpannu ja laita siihen oliiviöljyä ja nokare voita. Kun voi vaahtoaa, pienennä lieden lämpöä keskilämmölle (itse käytän asteikkoa 7). Paista filettä n. 3 minuuttia / puoli. Laita ulkofile uunipannulle ja valuta paistinpannun liemi päälle. Peitä foliolla ja laita 200 asteiseen uuniin 8 minuutiksi. Anna lihan vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen kuin viipaloita sen.

Marinadin innoittajana toimi tämä kastikeresepti, joka tulee ehdottomasti kokeiluun jossain vaiheessa.

Chimichurri

2 nippua lehtipersiljaa
1 nippu oreganoa
1 pieni punasipuli
3 valkosipulin kynttä
1/2 sitruunan kuori raastettuna ja mehu
3 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
oliiviöljyä sen verran, että seoksesta muodostuu selkeä kastike (n. 1 dl)
(chilihiutaleita maun mukaan)

Chimichurrin voi hurauttaa tehosekoittimella nopeasti, ensin yrtit ja sipulit ja sen jälkeen lisätään muut aineet. Varo kuitenkin, että koostumus ei muutu tahnamaiseksi, chimichurrin kuuluu olla vähän karkeaa. Itse tein tämän ihan veitsellä pilkkomalla. Silloin täytyy pilkkoa ainekset ihan pieniksi. Unohdin lisätä chilihiutaleet, seuraavan kerran ne täytyy ehdottomasti muistaa. Hyvää oli ilmankin, mutta varmasti antaa kivan pienen potkun makuun mukaan.

Parmesan perunat

1 pss pikkuperunoita (900 g)
50 g voita
1 valkosipulin kynsi (voi jättää poiskin)
1/2 parmesanjuuston pala raastettuna
1 tl suolaa
pippuria myllystä

Puolita perunat ja esikeitä niitä n. 8 minuuttia. Sulata voi mikrossa ja sekoita siihen muuta ainekset. Sekoita perunoiden joukkoon tasaisesti. Levitä uuninpellille ja paista 200 asteessa tunnin verran, että perunat rapeutuvat.

Uunissa paahdetut tomaatit

1 pkt luumutomaatteja
1/2 tl suolaa
pippuri myllystä
loraus oliiviöljyä
loraus balsamicoa
kuivattua oreganoa

Laita tomaatit uunivuokaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Ripottele suola ja pippuri myllystä. Paahda tomaatteja uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes ne halkeilevat. Ota tomaatit uunista ja pirskottele päälle balsamico ja ripottele kuivattu oreganoa.

Katso myös muut karitsan ulkofile reseptit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *