Lammascurry Lehden Tilan tapaan

Intialainen lammascurry on ihanan mausteinen muttei kuitenkaan tulinen ruoka. Kunnon sunnuntaiateria jota kehtaa tarjota vieraillekin. Paljon löytyy ohjeita joissa tämä valmistetaan paistista mutta itse halusin pitkään haudutettua niskaa. Monissa ohjeissa myös liha ruskistetaan ennen uunissa kypsennystä pannulla mutta saman asian ajaa kun laittaa lihan ensin kovempaan lämpöön uuniin ilman nestettä ja sen jälkeen vasta varsinaiseen haudutukseen liemineen. Niskakiekoista kärsivällisesti hauduttaen tulee niin pehmeitä että ne irtoavat luista eikä niitä tarvitse edes pureskella. Myös lapaa voi käyttää kuutioiden. Nopeamman ruoan voi siis tehdä myös paistista, silloin kuutio liha ja lyhennä kypsytysaika ainakin puolella. Omasta mielestäni pitkään haudutettavat ruoat ovat jopa helpompia, ruoan voi “unohtaa” uuniin kun itse menee muihin hommiin.

Parhaiten maut saa lihaan talteen kun maustaa ne jo edellisenä päivänä. Tällä kertaa käytin valmista currytahnaa mutta maustetahnan voi sekoittaa myös oman maun mukaan oliiviöljyyn.

Lammascurry Lehden Tilan tapaan

8 kpl karitsan niskakiekkoja

1/2 purkkia keltaista currytahnaa

merisuolaa

2 isoa sipulia tai useampi salottisipuli

tuoretta rosmariinia

1/2 tuubia (65g) tomaattipyrettä

4 dl vettä

2 rkl ruokosokeria

1/2 dl soijakastiketta

1 cm raastettua tuoretta inkivääriä tai 2 tl inkiväärijauhetta

1 kanelitanko tai 2tl kanelijauhetta

1 lime

1 tlk kookoskermaa

Jasmiini tai Basmatiriisiä

Mausta lihat valmistusta edeltävänä päivänä hieromalla kiekkojen molemmille puolille currytahnaa ja ripottelemalla suolaa. Jos valitsit kiekkojen sijaan lapaa , kuutioi liha ja sekoita currytahna ja suolaa tasaisesti lihapalojen joukkoon.

Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen uuniin laittoa. Uunin lämmetessä pilko sipulit ja laita ne kiekkojen alle syvään vuokaan. Anna lihan ottaa väriä aluksi 200 asteesssa 30 minuuttia. Kun otat vuoan pois, laske samalla lämpötila 170 asteeseen ja lämmön laskiessa ehdit hyvin tekemään kastikkeen. Ripottele ensin rosmariinia lihojen päälle. Sitten sekoita keskenään kastikkeen aineet vesi, soijakastike, 1 tl suolaa , ruokosokeri ja tomaattipyre sekä myös inkivääri ja kaneli jos käytät jauheina. Jos käytät kanelitankoa ja tuoretta inkivääriä voit laittaa ne lihojen päälle ennen kastikkeen kaatamista vuokaan. Kun olet lisännyt kastikkeen laita folio vuoan päälle ja anna kypsentyä 170 asteessa noin 3 tuntia kunnes lihaa irtoaa luista.

Samalla kun alat keittämään riisiä ota vuoka uunista, ota pois rosmaariinin oksat ja kanelitanko, lisää vielä yhden limen mehu sekä purkki kookoskermaa. Anna muhia vielä folion alla uunissa sen aikaa kun riisi valmistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *