Lammaspulla shakshuka

Ystäväni on hehkuttanut shakshukaa jo hetken aikaa. Hän on ollut aivan haltioissaan helposta ja herkullisesta ruokalajista. Kuulosti siltä, että täytyyhän sitä sitten kokeilla. Jos kerran luvassa on herkullinen ruoka ja uuden reseptin kokeilu, niin tämä kokki on aina valmis! Lammaspulla shakshuka sitä paitsi kuulostaa aika hyvältä.

Shakshuka on lähi-idän ruokia ja siellä ilmeisemmin suosittu aamiaispöydässä. Tämä toimii kuitenkin ihan ruokapöydässä pääruokana mainiosti. Shakshuka on siitä hieno ruokalaji, että sitä voi tuunata omien mieltymysten mukaan mielin määrin. Useita erilaisia reseptivaihtoehtoja löytyi. Niin löytyi myös tämä resepti, jossa shaksuka oli toteutettu lammaspullien kanssa. Shakshukan perusainekset ovat tomaatti ja kananmunat.

Periaatteessa tämä on helppo resepti, mutta tämä kokki joutui kuitenkin pariin kertaan yrittämään ja sittenkin oli vähän vaikeuksia. Lopulta tajusin, että käytössäni oli vääränlainen pannu. Shakshukaa varten tarvitaan kannellinen paistinpannu. Yritin tehdä tätä ensin wok-mallisella pannulla ja ruoan koostumus vaikutti perin keittomaiselta, vaikka seoksen kuuluu sakeentua. Lopulta ymmärsin vaihtaa matalampaan paistinpannuun ja johan alkoi koostumuskin näyttää siltä miltä piti.

Tämä oli mielenkiintoinen resepti kokeilla, vähän erilainen ruoka. Ystäväni lupaus herkullisesta ruoasta piti paikkansa.

Lammaspullat

500 g karitsan- tai lampaanjauhelihaa
kuminansiemeniä (paahdetuna ja murskattuna)
1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
pippuria myllystä
1 nippu lehtipersiljaa
paistamiseen oliiviöljyä

Silppua lehtipersilja ja sekoita kaikki ainekset jauhelihaan hyvin vaivaten. Pyörittele pieniä lihapullin 30 kpl. Kuumenna paistinpannu ja lisää oliiviöljy. Paista lihapullia erissä 2-3 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Pyörittele lihapullia paistonaikana tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi. Ota lihapullat pannulta toiseen astiaan odottamaan.

Shakshuka

1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
pippuria myllystä
2 tlk säilyketomaatteja
1 tlk paahdettuja paprikoita
4 munaa
150 g fetajuustoa
tilliä

Laita sipulisilppu paistumaan samalle pannulle, jossa teit lihapullat. Laita kansi päälle ja anna muhia miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet. Lisää tomaattipyree ja valkosipulisilppu. Anna hautua n. minuutin verran. Lisää tomaattisäilykkeetä ja mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Anna poreilla kannen alla 15 min. Lisää pilkotut, paahdetut paprikat ja lammaspullat. Anna taas poreilla 15 min kannen alla. Seoksen kuuluu saeta, joten voit tehostaa sakenemista antamalla poreilla vielä ilman kantta, kunnes seos on sakeaa. Tee seokseen kuoppa ja riko sinne kananmuna. Lisää kaikka munat kuoppiin siten, että ne ovat erillään toisistaan. Ripota hieman suolaa munien päälle ja laita kansi takaisin. Anna kypsyä kannen alla 4 – 5 minuuttia. Tätä kannattaa vahtia, mikäli haluat munien jäävän vähän löysiksi. Lisää murennettu fetajuusto ja anna hautua vielä kannen alla muutama minuutti, kunnes feta vähän sulaa. Koristele yrtiellä.

Tarjoa ohutleivän tai naan-leivän kanssa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *