chilinen kurpitsa-bataatti lammaspata

Chilinen kurpitsa-bataatti lammaspata

Tämän reseptin löysin jo melkein kaksi vuotta sitten California Lamb -sivustolta ja siitä lähtien se on ollut kokeilulistalla. Asiaa on hidastanut resetin kurpitsa. Löydettyäni reseptin, kurpitsa-aika oli juuri mennyt ja seuraavaan melkein vuosi jäljellä. Viime syksynä unohdin reseptin. Harmitus oli suuri, kun muistin sen taas kurpitsa-ajan jälkeen sen.

Tänä syksynä olinkin sitten hereillä asian suhteen! REKO-ringissä viereisellä myyjällä, Unnaslahden puutarhalla, oli kauniita, oranssina kutsuvia hokkaido-kurpitsoja. Kurpitsa kainalossa ja erittäin tyytyväisenä kotiuduin.

Kurpitsasta ei ole tässä keittiössä tullut tehtyä yhtään mitään. Vieras aines keittiössä ja senpä takia niin äärettömän mielenkiintoinen ja kiehtova.

Hyvää kannattaa odottaa ja niin kävi tässäkin. Täytyy sanoa, että tästä tuli taas yksi uusi lempiresepti tälle lampurille. Suosittelen erittäin lämpimästi. Tulinen lammaspata pehmeänmakean kurpitsan ja bataatin kanssa on kuin lämmin syleily ja sopii syksyn pimeneviin iltoihin täydellisesti. Tämä, jos mikä vie kielen mennessään!

Lammaspadan ainekset

1 rkl öljyä
n. 600 g lampaan tai karitsan entrecote TAI paistilihaa (ulko-, sisä- tai kulmapaisti käyvät erinomaisesti)
1 makea sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tölkki kurpitsaa
1 tölkki mustapapuja
1 l lihalientä
1 tölkki aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tölkki jalapenoja (jos et pidä niin tulisesta, vähennä määrää)
1 tl chilijauhetta
1 tl juustokuminaa
1 suurehko bataatti
1 tl suolaa

Kulho

1 hokkaido kurpitsa
2 rkl oliiviöljyä

Viimeistely

1 prk smetanaa
3 oksaa korianteria

Kuutioi liha n. 2 cm kuutioiksi. Pilko sipuli aika karkeahkosti. Laita oliivi- tai rypsiöljy pannulle kuumenemaan. Lisää pilkotut sipulit ja liha. Paista sillon tällöin käännellen n. 5 minuuttia, kunnes liha on kauttaaltaan paistunut. Siirrä suureen kannelliseen pataan. Lisää murskatut valkosipulinkynnet, huuhdellut mustapavut, tölkilliset kurpitsaa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja jalapenoja. Lisää myös kaikki mausteet. Lisää lihaliemi ja anna poreilla hellalla matalalla lämmöllä 2 tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa.

Kuutioi bataatti ja lisää pataan 2 tunnin jälkeen. Anna poreilla liedellä vielä 20 minuuttia, kunnes bataatti on pehmennyt.

Poista kurpitsasta päät ja halkaise se. Poista siemenet lusikalla raaputtaen. Aseta uuninpellille folio ja laita siihen oliiviöljyä. Aseta kurpitsanpuolikkaat leikattu pinta alaspäin. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

Ota kurpitsat uunista ja käännä ne leikattu pinta ylöspäin. Täyty kurpitsakulho lammaspadalla ja laita vielä uuniin 15 minuutiksi.

Sekoita smetanaan silputtu korianteri ja viimeistele pata kunnon nokareella. Smetana auttaa pehmentämään padan tulisuutta.

Syödessä kaapaise kurpitsan reunoilta haarukalliseen mukaan pehmeää, herkullista kurpitsaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *