Lampaan entrecote punaisella voikastikkeella ja perunoilla Hasselbackan tapaan

Lampaan entrecote pannulla, minttuherneet, punainen voikastike ja perunat Hasselbackan tapaan

Lampaasta saa monesta osasta loihdittua vähän juhlavamman aterian. Juhla-ateriaa suunnitellessa tuleekin suorastaan runsaudenpula! Tekisikö viulun, joka on jo itsessään juhlava ja lisäksi ehkä maailman helpoin tehdä. Pistäisikö potkat muhimaan punaviiniin, vai tekisikö vaikka ulko- tai sisäfileestä nopeasti herkkua juhlaan. Karekin olisi ruokapöydän kruunu, ihan kirjaimellisesti.

Lampurin keittiö -lammasruokablogin myötä on tullut kokattua paljon ja kokeiltua erilaisia tapoja valmistaa tätä ehkä herkullisinta lihaa maan päällä. Niinhän Veikko Huovisen Lampaan syöjät -kirjassakin todetaan. Viisas mies tuo Huovisen Veikko.

Juuri nyt entrecote on kiehtonut tätä kokkia ja se tulikin valittua tämän juhla-aterian pääraaka-aineeksi. Entrecote on kerrassaan erinomainen osa lammasta, siinä on vähän enemmän rasvaa, joka tekee siitä erityisen mehevää. Juhla-ateriassa tulee panostettua myös lisukkeisiin vähän enemmän. Yhtä juhlaa lautasella siis. Koska tässä ei nyt kuitenkaan ammattikokkeja olla, lisukkeet ovat silti äärimmäisen helpot tehdä, vaikka niihin onkin vähän enemmän käytetty aikaa ja vaivaa.

Aterian eri komponenteissa on käytetty erilaisia tuoreita yrttejä. Erityisesti herneissä käytetty minttu tuo mukavan raikastuksen kohtuullisen vahvaan kastikkeeseen. Punainen voikastike taas sopii täydellisesti lihan kanssa. Perunahan tuntuu olevan tällä hetkellä ruokamaailmassa suuri hitti ja sitä sopiikin kokeilla valmistaa vähän eri tavoin, kuin arkena.

Tämän juhla-aterian valmistaminen kannattaa aloittaa kastikkeeseen tulevien paprikoiden paahtamisella. Muuten kastike kannattaa viimeistellä viimeisenä. Paprikoiden paahtamisen aikana voi valmistella perunat ja kun ne saa uuniin, on lihan valmistuksen vuoro. Lihan vetäytyessä tehdään herneet ja viimeistellään kastike.

Punainen voikastike

1 iso punainen paprika tai 2 pientä

n. 1 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

mustapippuria

1 tl suolaa

125 g voita

Aseta paprika uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Paahda paprikaa kokonaisena kuumassa uunissa 250 asteessa 25 minuuttia. Kuori ja poista siemenkodan jäähtyneistä paprikoista. Laita paprika ja valkosipulinkynsi tehosekoittimeen ja surauta tahnaksi. Laita kattilaan voi, mausteet ja paprikatahna. Kuumenna, kunnes voi sulaa ja pidä matalalla lämmöllä hellalla tarjoiluun asti.

Hasselbackan innoittamat uuniperunat

6 jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)

40 g voita

1 valkosipulin kynsi

3 oksaa tuoretta persiljaa

mustapippuria myllystä

Pese perunat hyvin, älä kuori niitä. Viipaloi perunat ohuiksi, n. 2 mm viipaleiksi. Aseta viipaleet perunanmuodossa uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita siihen murskattu valkosipulinkynsi ja silputtu persilja. Sudi perunaviipaleiden päällä niin, että seosta menee myös viipaleiden väliin. Lisää lopuksi mustapippuria myllystä muutama kierros.
Paista 175 asteisessa uunissa 40 minuuttia ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen, jossa perunoita paistetaan vielä 10 minuuttia. Näin perunat paahtuvat mukavasti pinnalta.

Entrecote pannulla

n. 250 g entrecote

1 rkl oliiviöljyä

20 g voita

2 valkosipulinkynttä

2 oksaa tuoretta timjamia

ripaus suolaa

mustapippuria myllystä

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta, näin saat tasaisemman lopputuloksen. Laita paistinpannulle kuumenemaan oliiviöljy ja voi. Lisää murskatut valkosipulinkynnet ja timjaminoksat. Kun voi-öljyseos vaahtoaa, pienennä hellan lämpötilaa keskilämmöll. Entrecote halutaan kypsentää hitaasti, että sen sisältämä rasva sulaa paiston aikana. Lisää entrecote pannulle ja laita kansi päälle. Paista 10 minuuttia ja kokeile välillä, ettei liha jää kiinni pannuun. Käännä ja paista vielä 7 minuuttia. Käännön jälkeen mausta suolalla ja mustapippurilla. Ota liha pois pannulta ja laita vetäytymään folion alle.

Minttuherneet

1 pss pakasteherneitä

1 tl suolaa

nippu tuoretta minttua

Kiehauta vesi ja mausta suolalla. Lisä herneet ja anna kiehua noin minuutin verran. Siivilöi herneet ja lisää silputtu minttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *