Shish barak – lammasmykyjä punaisessa voikastikkeessa

Aiemmin olen jo tunnustanut olevani suuri Masterchef Australia -fani.
Tämän vuotisessa Masterchef Australiassa valmistettiin paljon lammasta. Jo kauden alkujaksoissa kilpailija Mandy valmisti annoksen, Shish Barakin, joka jäi tämän lampurin mieleen häiritsevästi pyörimään. Sehän pitäisi ehdottomasti testata.
Ongelmaksi muodostui, että kyseisen reseptin teko-ohjeita ei meinannut löytyä millään. Reseptin ainesosat kyllä löytyivät, mutta niistä linkitettiin aina australialaiselle sivustolle, jonne täältä päin maailmaa ei vain ole pääsyä.
Onneksi tuttavapiiriin kuuluu Australiassa asuva ystävä. Hänen suopealla avustuksellaan sain kuin sainkin puuttuvat teko-ohjeet käsiini.
Monta iltaa tutkin ja lueskelin reseptiä. Se vaikutti niin mielenkiintoiselta. Mykyjä en ollut ikinä tehnyt, joten resepti vähän jännitti. Vihdoin rohkaistuin reseptin tekemään ja lopputulos on kyllä todella hyvää. Mykyt eivät olleetkaan vaikeita tehdä, sen sijaan ne ovat kyllä kohtuullisen työläitä. Tähän kannattaa siis varata hieman hermoja.
Mykyt eivät näytä kovin herkullisilta kuvattuna, mutta voi taivas, että tämä oli maukasta!

Punainen voikastike

1 punainen paprika
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
125 g voita
1/2 tl aleppo pippuria (jos et löydä, korvaa paprikajauheella)
1 tl suolaa

Kuumenna uuni 240 asteeseen. Laita paprika uuninpellille ja pirskota päälle oliiviöljyä. Paista uunissa, kunnes pinta halkeilee, n. 25 min. Ota uunista ja anna jäähtyä. Irrota siemenkohta ja kuoret. Kuoret lähtevät helposti sormilla, kun paprika on jäähtynyt tarpeeksi.
Laita paprika ja valkosipulinkynsi tehosekoittimeen ja sekoita tahnaksi. Laita pieneen kattilaan voi, paprikatahna, suola ja aleppopippuri (tai paprikajauhe). Sekoita, kunnes voi on sulanut. Jätä liedelle hyvin miedolle lämmölle, kunnes ruoka tarjoillaan. Sekoittele välillä.

Mykytaikina

2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä

Laita ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita matalalla nopeudella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Lisää nopeutta ja sekoita 5 minuuttia. Lisää 2-3 tl vettä tarvittaessa, kunnes taikina on pehmeää . Laita taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja vähän kiiltävää.
Jaa taikina kahteen osaan. Jos sinulla on pastakone, käytä sitä, kunnes taikina on 2 mm ohutta. Kaulimella onnistuu myös. Leikkaa 12 x 12 cm neliöiksi. Leikkaa neliöt vielä neljään osaan. Peitä pyyhkeellä.
Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan valmiiksi.

Täyte

300 g karitsan- tai lampaanjauhelihaa
1/4 makeaa sipulia
1/2 tl suolaa
3 rkl punaista voikastiketta jäähdytettynä
muutama kierros pippuria myllystä

Laita ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Tee 48 pientä lihapullaa valmiiksi.
Laita täyte mykytaikinaneliön keskelle ja nipistä reunat hyvin kiinni.
Laita mykyt pienemmissä erissä kiehuvaan veteen kypsymään 3-4 minuutiksi, kunnes ne nousevat pintaan. Nosta reikäkauhalla ja aseta laakeaan astiaan niin, että mykyt eivät tartu toisiinsa kuivuessaan.

Jugurttikastike

500 g kreikkalaista jugurttia
1 keltuainen
1 tl maissijauhoa

Sekoita munankeltuainen ja maissijauhot pieneen määrään jugurttia. Laita loppu jugurtti kattilaan matalalle lämmölle. Lisää jugurtti-keltuais-maissijauho seos. Keittele 10 minuuttia hämmentäen koko ajan. Peitä kannella ja nosta liedeltä.

Herneet

1 pss pakasteherneitä
ripaus suolaa

Keitä herneitä suolatussa vedessä. Noin minuutti riittää.

Annostelu

Laita lautaselle ensin jugurttikastiketta. Aseta päälle mykyjä ja laita reilusti punaista voikastiketta ympärille. Ripottele päälle herneet ja lisää pistaasipähkinöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *