Walesilainen lammaspata

Lampurin keittiössä testattiin Lammas ja Vuohi -lehdessä muutama vuosi sitten julkaistua lammaspatareseptiä. Kyllä, lammaspata pääsi jatkoon herkullisuutensa ansiosta ja tänne blogiin jakoon sen myötä. Lisukkeiksi tein lohkoperunoita, rakuuna-porkkanoita ja palsernakkaa, sekä ohraa. Nuo lisukkeet jälleen kerran sopivat vallan erinomaisesti padan kanssa ja erityisesti ohra lisäkkeenä sykähdytti! Sitä tulee taatusti tehtyä jatkossa enemmänkin.

Lammaspata

 

Walesilainen Lammaspata

Lampaan lapa paloiteltuna

oliiviöljyä
valkosipulin kynsiä
sipulia
timjamia
rosmariinia
pippuria myllystä
suolaa
(tähtianista)
1 rkl luumuhilloa
1,5 dl punaviiniä
20 luumuja kuivattuina
4 -6 tomaattia

Uunissa 150 astetta 1,5 – 2 h

Irroittelin ensin lihat luusta. Ja heti tässä vinkki jos teet saman – se jäljelle jäävä luu pitää ehdottomasti toimittaa jollekin koiralle! Jos ei sinulla itselläsi ole, vie vaikka naapurin koiralle. Lihat pilkoin semmoisiksi mukavasti haarukkaan sopiviksi paloiksi niin, että veitsellekin jää vielä töitä.
Sitten valkosipulinkynnet murskaksi ja paloiksi, sekä sipulit isoiksi lohkoiksi. Minulla oli kaksi isoa sipulia ja valkosipulin käytössä olen aivan estoton, joten siinä taisi mennä ihan kokonainen. Pari kynttä kyllä riittää myös.
Oliiviöljy pannulle ja kuumaksi, jonka jälkeen valkosipulinkynnet ja sipulin palat sinne pehmenemään. Hetken päästä myös lihat joukkoon. Lihat ruskistetaan sillain uuniin laittoa varten. Eli riittää, että lihan syyt menevät kiinni, jolloin mehukkuus jää lihan sisään.
Maustetaan, eli suolaa, pippuri ja yrtit mukaan. Käytin tuoreita yrttejä ja heitin kyllä ihan kokonaisina oksina joukkoon. Luumuhilloa semmoinen ruokalusikallinen, vähän reilu. Punaviiniä lorauttaa lasillisen verran (1,5 dl), niin hyvä tulee. Kiehautetaan ja sitten siirretään uunipataan ja uuniin.
Uunissa pata saa hautua ensin tunnin, jonka jälkeen lisätään luumut. Kuivatut luumut käy, semmoisen n. 20 kpl sinne nakkelin. Tomaatteja isoina lohkoina joukkoon ainakin 4 kpl. Vielä jatketaan paistamista vähintään 1/2 tuntia, joskin pata vaan murenee, mitä kauemmin paistaa. Taisin itse paistella 2 tuntia ja rapiat.

Rakuuna-porkkanat ja palsternakat

Porkkanoita
Palsternakka
Rakuunaa kuivattuna
Suolaa
Oliivilöljyä

Pilko porkkanoita ja palsternakkaa sopiva määrä ja laita ne uuninpellille. Lorauta päälle öljy, lisää suolaa ja rakuunaa. Sekoita. Sitten uuniin kypsymään, kunnes kasvikset ovat pehemmeet.

Ohra Lisäkkeeksi

3 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1 l vettä
1  kasvisliemikuutio
Voita

Kuumenna vesi kiehuvaksi, liuota kasvisliemikuutio sinne ja lisää ohra. Pienennä vähän lämpöä ja keittele 30 – 40 min, kunnes ohra on kypsää. Lopuksi sekoittele vähän voita joukkoon.

Tässäpä vaikka jonkun ihanan kiireettömän sunnuntain ateriakokonaisuus! Taatusti maistuvaa.

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *