Lampaan kyljys

Karitsan kyljykset punaviinikastikkeessa

Karitsan kyljyksistä on tullut aika herkkua ihan peruspaistolla paistinpannulla.  Ateriakokonaisuuteen kuuluu toki hyvä kastike, perunat ja lisukkeet.

Lampaan kyljys

Marinadi
öljyä
rosmariinia
suolaa

Ensin kyljykset laitetaan marinadiin, lautaselle vaan ja hierotaan marinadi pintaan, kelmu päälle ja jääkaappiin maustumaan. Yön yli olisi ideaali, hätäisemmälle pari tuntia. Öljyssä olen kokeillut sekä rypsi-, että oliiviöljyä. Meikäläisen makupaletti ei taida olla niin harjaantunut, että siinä suurta eroa olisin maistanut lopputuloksessa.

Kypsennys
öljyä
voita
valkosipulin kynsiä maun mukaan
mustapippuria myllystä
suolaa

Paistinpannulle reippaasti öljyä ja voita, sillan puolet ja puolet. Murksatut ja pilkotut valkosipulin kynnet mukaan makua antamaan.  Sitten kun tämä seos vaahtoaa ja muuttuu hitusen ruskeaksi, pienennetään levyn lämpötilaa ja laitetaan kyljyksen pannulle. Parhaimman paistotuloksen saa, kun oppii katsomaan lihasta milloin se on halutussa kypsyydessä. Itse paistan aina mediumiksi, tai vähän alle. Riippuen kyljyksen paksuudesta, se on suurin piirtein 2 – 3 min / puoli. Lihan kypsyyttä voi arvioida myös siitä, kun lihasnesteet tulevat pintaan, silloin käännetään. Myös kokeilemalla lihaa voi päätellä kypsyyden asteen. Se vaatii vähän harjoittelua. Liha maustetaan lopuksi. Nosta kyljykset pannulta ja anna vetäytyä folion alla n. 10 min.

Lisukkeeksi uunilohkoperunoita suolalla ja valkosipulilla maustettuna, sekä punaviinikastiketta.

Punaviinikastike
Punaviinikastikkeen olen tehnyt joko tällä reseptillä, tai itse säveltäen siten, että paistinpannulle jäänyt paistoliemi siirretään kattilaan, lisätään punaviintä ja annetaan kiehua kasaan. Kastiketta maistellaan ja oman suun mukaan lisätään vähän hunajaa ja suolaa.

Nopea tomaatti-lisuke
kirsikkatomaatteja
punasipulia
balsamico-kastiketta

Suikaloi punasipuli. Puolita kirsikkatomaatit. Laita pannulle tilkka öljyä, jossa freesataan punasipuleita pehmeämmiksi. Lisää tomaatit. Mausta balsamico kastikkeella ja kypsennä hetki. Paistos on valmis, kun tomaatit ovat hitusen pehmenneet. Tämä lisuke tulee viidessä minuutissa ja antaa hyvän lisän annokseen.

Ruoan seuraksi avataan syvän ja täyteläisenmakuinen punaviini.


Hyvää ruokahalua!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *