lammaspata

Lammaspata

Syksystä alkaen meidän ruokapöytään ilmestyy erilaisia lammaspatoja. Lammaspata on niin maistuva ja takuuvarma ruoka. Se on myös vaivaton tehdä, ainekset vain pataan ja antaa uunin hoitaa loput. Sillä aikaa hoidellaan lampaita ja tehdään muita puuhia. Viekoitteleva tuoksu valtaa koko huushollin. Lammaspata myös vain paranee päivä päivältä. Kannattaa siis tehdä iso pata kerralla.

Tämä lammaspata on saanut innoituksensa tästä Lahtelan Lammastilan Salahmilaisesta lammaspadasta kazakstanilaisittain, joka oli Suomen Lammasyhdistyksen kuukauden reseptinä taannoin. Kokeilin alkuperäistä versiota ja suosittelen myös sitä lämpimästi!

Tuunasin tähän reseptiin eri maut, sillä mielessä oli venäläistyylinen makumaailma. Mikäs siihen paremmin sopii, kuin suolakurkut, hunaja ja smetana. Tästä tuli kerrassaan erinomainen lammaspata.

Padan ainekset

n. 800 g paistilihaa (ulko-, kulma- sisäpaisti), tähän käy myös lapa, niskakiekot tai entrecote
2 sipulia
1 nippu timjamia
1 prk suolakurkkukuutioita
2 prk smetanaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
pippuria myllystä
1 tl juustokuminaa
10 perunaa (jauhoista)
öljyä paistamiseen

Paloittele paisti n. 2 -3 cm paloiksi. Pilko perunat puoliksi tai neljään osaan riippuen perunan koosta. Lado vuokaan perunat ja lihat. Mausta suolalla ja pippurilla.
Viipaloi sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit pannulle. Kuullota muutama minuutti. Lisää smetanat ja suolakurkut. Lisää hunaja. Pilko timjami ja lisää seokseen. Mausta juustokuminalla. Anna poreilla hetken aikaa. Kaada seos uunivuokaan perunoiden ja lihan päälle.
Kypsennä uunissa 180 asteessa n. 3 tuntia. Pata on kypsää, kun liha on mureaa ja rikkoutuu helposti haarukalla.

Katso myös muut lammaspata reseptit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *