Herkullinen lammaspiirakka

Ruokaisa lammaspiirakka (pellillinen)

Suolaiset piirakat, ah – tämä lampurin suuri intohimo. Tämä herkullinen lammaspiirakka toimii niin pääruokana kuin kahvipöydässäkin tai vaikka välipalana. Lisäksi suolaisia piirakoita voi varioida mielinmäärin eri aineksilla. Ne ovat nopeita ja helppoja tehdä ja myös valmistuvat alta aika yksikön. Kun tekee pellillisen kerralla, siitä riittää vaikka pakkaseenkin. Kiireisen arjen keskellä valmiiksi leikattu annospala on helppo sulattaa suoraan syöntiin.

Siihen nähden kuinka paljon tämä Lampurin keittiön kokki suolaisista piirakoista pitää, tänne ei ole juuri tullut niitä reseptejä laitettua. Johtunee siitä, että maailmalla olevia reseptejä kun tutkii, aika vähän löytyy juuri tällaisia suolaisia piirakoita. Piti siis kehittää ihan oma, lähtökohtana lampaanlihan tuntemus, joka on kehittynyt huimasti juuri tämän ruokablogin pitämisen myötä. Pohjan reseptin olen saanut joskus 90-luvun alussa eräältä pitopalveluyrittäjältä, Maire nimeltään.

Poikkesin taannoin aitauksenteko-matkalla perin nälkäisenä Ranchin Eväs -grillillä. Heillä on valikoimissa myös mausteseoksia- ja kastikkeita. Löysin sieltä täydellisen mausteseoksen lampaanlihalle, tästä tulee meidän keittiön vakiomausteseos. Kyseessä on Ugly Dog Ranchin Adjika-mausteseos.

Tästä piirakasta tuli erittäin ruokaisa ja maistuva. Kerrassaan herkullinen lammaspiirakka.

Pohja

2,5 dl kylmää maitoa
hiiva
1/2 dl voita sulatettuna
n. 7 dl vehnäjauhoja

Sekoita (tuore)hiiva maitoon. Lisää jauhot ja loppuvaiheessa voisula. Taikinan koostumus on pehmeän kimmoisa. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi. Esipaista pohjaa n. 5 min. 180 asteessa.

Täyte

600 g lampaan- tai karitsan jauhelihaa
1 tlk pilkottua aurinkokuivattua tomaattia
2 tl Adjika -mausteseosta (tai sovella lisäämällä mausteseoksen mausteita erikseen)
0.5 tl suolaa
1 iso punasipuli
1 rasia luumutomaatteja
1 nippu basillikaa (muutkin yritit käyvät, esim. timjami)
2 prk sipulinmakuista ruokakermaa
2 kananmunaa
1 pss juustoraastetta

Paista jauheliha, mausta se ja lisää joukkoon aurinkokuivatut tomaatit. Lisää jauhelihaseos pohjan päälle. Kuori ja viipaloi punasipuli ja levittele tasaisesti piirakan päälle. Lisää rasiallinen luumutomaatteja tasaisesti. Silppua nippu basillikaa ja ripottele piirakan päälle. Sekoita ruokakermat, juustoraaste ja kananmunat. Kaada piirakan päälle.
Paista piirakkaa 180 asteisessa uunissa keskitasolla n. 35 min, kunnes pinta on ruskettunut herkulliseksi.

Katos myös karitsapiirakka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *