Ylikypsää karitsanpotkaa ja päärynächutney

Tälle reseptille on kaksikin innoittajaa. Eräs asiakas tilasi meiltä karitsanpotkaa ja kehui sen äärettömän hyväksi lihaksi. Hän oli tutustunut tähän herkkuun etelänreissullaan ja jäänyt koukkuun välittömästi. Siispä ylikypsää karistanpotka tuli heti kokeilulistalle. Toinen innoittaja tulee hotelli Kultarannasta, jossa pidettiin ruokayrittäjien talvipäivät Tammikuussa. Illallisella tarjottiin ylikypsää lammasta päärynächutneyn kera. Tuo yhdistelmä oli suorastaan taivaallisen hyvää. Ennen tuota en ollut törmännyt päärynän ja lihan yhdistelmään, eikä kyllä olisi tullut mieleenkään. No mutta se toimii aivan äärettömän hyvin.

Lisäsin ruokaan uuniperunan, joskin ruoka toimii mielestäni paremmin ilman perunaa. Ihan vaan ylikypsää potkaa ja päärynächutneytä, muuta se ei kaipaa.

Ylikypsää karitsapotkaa ja päärynächutney

Marinadi

Oliiviöljyä
suolaa
valkosipulirouhetta
timjamia
rakuunaa
rosmariinia

Hiero lihan pintaan marinadi ja anna maustua vähintään pari tuntia.

Uunivuokaan

2 isoa porkkanaa
4 punasipulia
2-4 valkosipulinkynttä
kokonaisia pippureita
(katajanmarjoja)
lihalientä
punaviiniä

Lisää uunivuokaan lihalientä, kunnes potkat peittyvät n. puoleen väliin asti. Pese ja lohko porkkanat ja lisää lihan joukkon. Kuori ja pilko sipulit ja lisää vuokaan. Lisää joukkoon pippurit ja katajanmarjat, jos saatavilla. Lorauta joukkoon reippaasti punaviiniä, kunnes lihat lähes peittyvät.
Paista 100 asteessa vähintään 4 tuntia. Käännä potkia paiston puolivälissä. Kokeile haarukalla irtoaako liha helposti. Jatka paistamista tarvittaessa.

Päärynächutney

3 päärynää
0,5 dl rusinoita
2 rkl konjakkia
1 rkl fariinisokeria
1 rkl hunajaa
2 rkl voita
2 rkl limettimehua

Laita rusinat konjakkiin imeytymään. Kuori ja viipaloi päärynät. Kuullota päärynäviipaleita voissa pannulla. Lisää konjakkirusinat ja jatka paistamista hetken. Lisää fariinisokeri ja hunaja. Anna kiehua pannulla n. 5 minuuttia. Mausta lopuksi limettimehulla.

Päärynächutneyn alkuperäinen resepti löytyy täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *