Karitsan maksapatee

Minulta kysyttiin hiljattain mitä voisi karitsan maksasta valmistaa? Lampurin keittiöstähän löytyy erinomainen resepti grillatulle maksalle. Kysymys sai kuitenkin miettimään lisää vaihtoehtoja. Maksapateeta päätin kokeilla, sillä sehän on kerrassaan mainio ruoka. Usein sitä löytyy joulupöydästä, mutta mikäpä ettei vaikka illanistujaisiin paahtoleivän ja suolakeksien kanssa tarjottavasi. Tämä lampurin nautiskeli karitsan maksapateen iltapalaksi.

Tämä resepti muodostui useiden maksapatee reseptien tutkinnan seurauksena, yhdistelmänä ja omilla lisäyksillä. Hyvää tuli, lämmin suositus tälle!

Karitsan maksapatee

1 pkt pekonia

1 karitsan maksa (n. 450 g)

4 valkosipulin kynttä

1 punasipuli

1 tl hunajaa

suolaa

pippuria

rosmariinia

1 dl mustaherukoita

1 tl whiskey

3 kananmunaa

2 dl kuohukermaa

 

Pilko pekoni ja paista pannulla. Siirrä sivuun. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota pannulla voissa. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tahnaksi. Siirrä seos uunivuokaan ja paista uunissa vesihauteessa 180 asteessa 50 min.

Karitsan maksapateen kanssa sopii mainiosti mustaherukkahillo ja tuoreet mustaherukat.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

4 thoughts on “Karitsan maksapatee”

  1. Miten karitsanmaksa käsitellään eli laitetaanko se kokonaisena ja pannulla käyttämättä tehosekoittimeen? Tällaiseen tulkintaan päädyin, mutta varmistaisin.

  2. Hei!

    Minulla on pakkasessa odottamassa lähemmäs kilo lampaanmaksaa, lieneekö siis ihan kokonainen maksa. Sain/saimme sen joulun alla eräältä lähitilalta ja maksa päätyi pakkaseen tuoreeltaan. En osaa sanoa, onko maksa karitsan vai jo aikuisen lampaan. 🙂 Ajattelin joka tapauksessa valmistaa sen pian ruuaksi, ja suunnitelmissani on kokkailla sekä patee että maksalaatikko. Muutamia kysymyksiä olisi!

    1. Kannattaako maksa sulattaa jääkaapissa? Vai miten se olisi paras sulattaa ja kauanko siihen menee?
    2. Uskon, että maksassa on vielä kalvo jäljellä. Onko se syytä poistaa? Ja jos, niin miten se onnistuu parhaiten? Maksahan on melkoisen pehmeää kudosta.
    3. Yllä oleva resepti vaikuttaa varsin herkulliselta, mutta taidan haluta valmistaa pateen ilman pekonia. Mieleeni juolahti, että makua ja suolaisuutta voisi tuoda esim. fetajuustolla, kermaa ja munia reseptissä jo onkin. Luuletko, että feta sopisi tähän? Ja onko tuolla pekonilla jokin muukin funktio kuin maun tuominen? Jotakin koostumukseen tai täyteläisyyteen liittyvää? Olen ymmärtänyt, että lampaanmaksa saattaa muiden eläinten maksoihin verrattuna olla hieman kuivakka.

    Olisi mukava, jos saisin vastauksia näihin kysymyksiini – en tahtoisi tärvätä hienoa maksaa, jonka lahjaksi saimme. 🙂

    1. Hei!

      Onneksi olkoon, karitsan- ja lampaanmaksa on maksojen aatelia 🙂 . Ei taatusti ole kuivakkaa, vaan pehmeämmän ja “kermaisemman” makuista, kuin vaikka naudan, tai peuran maksat. Karitsanmaksojen koot vaihtelevat ja ovat toisinaan isojakin, tosiaan lähemmäs kilon.

      Maksa kannattaa sulattaa jääkaapissa rauhassa, sillä tavalla maku säilyy muuttumattomana.
      Kalvoa ei tarvitse poistaa.
      Pekoni tuo tuossa tosiaan suolaisuutta ja mehevyyttä pateeseen. Fetajuustoa en ole maksapateessa kokeillut, mutta ainakin lihapulliin se sopii mainiosti. Uskoisin fetajuuston toimivan myös pateessa. Täytyykin itsekin kokeilla!

      Hyviä kokkailuja! Uskon, että onnistut mainiosti 🙂 .

      terveisin Sanna Sillanpään Lammastilalta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *