Karitsan niskaa uunissa

Aina yhtä hyvää ylikypsää karitsan niskaa! Helppo valmistaa kunhan malttaa “unohtaa” uuniin.

Tarvitaan:

800 g karitsan niskaa tai lapaa
4-6 kpl valkosipulinkynttä ja sipulia maun mukaan
1 rkl rypsiöljyä
2 dl punaviiniä
8 dl lihalientä
(Mikään ei estä laittamasta pataan selleriä tai muita vihanneksia)
1 rkl mustapippuria (kokonaisia)
1 kpl laakerinlehteä
1 kpl kanelitanko (voi lisätä hitusen tuoretta inkivääriä)
½ rkl suolaa  ja 1 rkl hunajaa
½ dl tuoretta minttua (hienonnettuna)
4 rkl tummaa kastikesuurustetta

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori valkosipulit. Kuullota sipulisilppua ja valkosipulinkynsiä öljyssä padassa. Lisää joukkoon punaviini ja lihaliemi. Lisää joukkoon pippurit, laakerilehti ja kanelitanko (+inkivääri). Ruskista lihat kevyesti pannulla ja mausta ne suolalla. Nosta liemeen hautumaan. Hauduta lihoja 175-asteisessa uunissa tai hellalla miedolla lämmöllä 3½-4½ tuntia. Liha on kypsää silloin kun se irtoaa luusta lähestulkoon itsekseen. Lisää loppuvaiheessa pataan minttu. Poista lihat varovasti padasta ja siivilöi liemi. Suurusta liemi ja tarkista maku. Tarjoile suurustettu liemi kastikkeena.

Kuvassa niskakiekko on kokonaisena lautasella. Vaihtoehtona on keskellä olevan luun poistaminen ennen tarjoilua. Päälle voi puristaa myös esim. granaattiomenaa.

4 thoughts on “Karitsan niskaa uunissa”

  1. 1/2 rkl suolaa, todella iso määrä? Ilmeisesti menee lihan maustamiseen pannulla, mutta onnistuin laittamaan sen pataan. Pilalle taisi mennä, jos ei lihat niin ainakin kastike.

    Missä vaiheessa hunaja lisätään?

    1. Hei Johanna! Jostain syystä näin kysymyksesi vasta nyt. Anteeksi vastauksen viipyminen. Tarkistelin alkuperäistä ohjettammekin. Kyllä tässä on 1/2 rkl, joka on siis sama kuin reilu 1 tl suolaa. On aivan totta, että suola on makukysymys. Joillekin tuo määrä voi olla liikaa, toisille ei. Ohjeeseen voisi lisätä maininnan “maun mukaan”. Olemme laittaneet suolan ja hunajan, kuin myös muut mausteet suoraan pataan haudutusliemeen.

  2. Tein ekan kerran ikinä… tykkään lampaasta mutta en ole tohtinut tehdä itse siinä pelossa että pilaan lihan. Nyt kokeilin tätä ja oli todella hyvää 👍😄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *