Albanialainen lammaspata – Tavë kosi

Tähän albanialaiseen lammaspataan tutustuin yllättäen erään saippuasarjan kautta. Siinä järjestettiin perheillallista, jonka pääruokana tämä Albanian kansallisruoka oli. Sarjaa en enää muista, mutta Tavë kosin laitoin korvan taakse.

Reseptistä en löytänyt suomenkielistä versiota. Englanninkielisessä versiossa hitusen tuotti tuskaa muuntaa uunin fahrenheitit meidän celsius-asteille. Pakko tunnustaa, että ensin laskin sen väärin ja uuni taisi pöhöttää täysillä hetken aikaa. Ruoka onnistui kuitenkin ja tästä tuli kyllä erinomaisen herkullinen makuelämys!

Jos haluat kokeilla vähän erilaista lammasreseptiä, niin tässä sinulle sellainen.

Kuva: Arous

Tavë kosi

reilu kilo luullista lampaanlapaa, liha pilkottuna paloiksi

70 g voita

1 rkl oliiviöljyä

4 valkosipulinkynttä murskattuna

1 tl kuivattua oreganoa

60 g pitkäjyväistä riisiä

50 g vehnäjauhoa

6 dl kreikkalaista jogurttia

4 kananmunaa

muskottipähkinää

suolaa, pippuria

Kuumenna 20 g voita ja oliiviöljy pannulla ja paista lampaanlihanpalojen pinta. Paista liha erissä. Laita kaikki lihanpalat pannulle ja lisää murskatut valkosipulinkynnet, oregano ja 2 dl vettä. Anna hautua kannen alla 45 – 60 min, kunnes liha on mureaa. Lisää joukkoon riisi, mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pannun sisältö uuninkestävään vuokaan.

Sulata loppu voi (50 g) kattilassa ja lisää siihen vehnäjauhot. Sekoita tahnaksi ja paista n. kahden minuutin ajan. Ota kattila pois levyltä ja lisää kreikkalainen jogurtti. Sekoita hyvin. Laita kattila takaisin levylle ja keittele parin minuutin ajan. Ota kattila taas pois levyltä ja lisää vatkatut munat. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää jogurtti-seos uunivuokaan lihan ja riisin päälle. Lisää muskottipähkinä. Paista uunissa 160 asteessa 40 – 45 min. Anna vetäytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.

 

Tallenna

Tallenna

1 thought on “Albanialainen lammaspata – Tavë kosi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *