Matt Prestonin lammasresepti

Tämä lampuri on innokas Mastercher Australian seuraaja. Ohjelmassa tehdään usein lammasta, sehän on arkiruokaa Australiassa. Oheisen reseptin kirjasin ylös eräästä jaksosta, jossa Matt Preston opetti kisaajia tekemään herkullista lammasta. Pitihän se kokeilla itsekin. Reseptiin kuuluu paljon lisukkeita. Ne jäi kyllä seuraavaan kertaan tehtäväksi, sillä nälkäinen lampuri kun saapui laitumia purkamasta, ei lisukkeita ehtinyt tekemään. Lammas maistui kyllä ilmankin. Tässä on mukava sitruksinen maku, joka oli uusi makuelämys lampaaseen yhdistettynä ainakin tälle kokille.

Matt Prestonin lammasresepti

1,5 kg lampaanlapaa
3 sipulia
korianterinsiemeniä
juustokuminaa (jeera)
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl sitruunamehua
4 valkosipulinkynttä
persiljanvarsia
sitruunankuorta
2 rkl pikakahvijauhetta

Uuniin
2 appelsiinia
2 isua sipulia

Pilko sipulit ja sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tahnaksi. Hiero tahna lavan pintaan. Aseta lapa vuokaan 2 halkaistun appelsiinin ja sipulin päälle. Paista 200 astetta 30 min ja laske 130 asteeseen 3,5-4 tuntia.

Lisukkeeksi käy erinomaisesti uunissa paahdetut punajuuret.

Toum -kastike

20 kokonaisia valkosipulinkynsiä
1 rkl sitruunamehua
2 dl Auringonkukkaöljyä

Laita ensin valkosipulinkynnet ja sitruunamehu astiaan ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi. Emulgoi öljy joukkoon kahdessa erässä. Sekoita lopuksi 1 rkl jäävettä.

Tarjoiluun

Persiljaa
Minttua
Fetaa
Jogurttia
Taateleita
Granaattiomenan siemeniä
Raastettua appelsiininkuorta
Pistaasia

Revi lammas ja laita kaikki sen päälle. Syödään ohutleivän kanssa. NAM!

 

3 thoughts on “Matt Prestonin lammasresepti”

  1. Hei. Teidän ohjeessa oli kumina. Joka on englanniksi caraway. Mattin ohjeessa on cumin, joka on jeera. Huima ero maussa. Terv. Kaija

  2. Tulipa vielä mieleen tarina kuinka Sillanpään lammastilan lampuri tutustui juustokuminaan, eli jeeraan.

    Kuminan maku soittelee meikäläisen makuhermostossa melkoisia riitasointuja. Niinpä sitä on tullut välteltyä tähän päivään asti. Juustokumina meni maistamatta tuohon samaan välteltävien kategoriaan, koska siinä on tuo sana “kumina”. Kuulin kyllä muilta väitteitä, että se olisi hyvää. En uskonut.

    Sitten tuli yhdessä elämänvaiheessa vietettyä aikaa Intiassa useampi kuukausi putkeen. Siinä keittiössä juustokumina, eli jeera on yksi perusmauste. Siltä ei siis voinut välttyä. Tykkäsin kovasti intialaisen keittiön makumaailmasta ja tuli tutustuttua siihen sitten syvemmin. Ja silloin opin, että se meikäläisen makuhermostoa parhaiten ja herkullisimmin soitteleva maku intialaisessa ruoassa oli juurikin juustokumina. Päälle 30 vuotiaaksi asti tuli siis välteltyä tätä kerrassaan herkullista maustetta ennakkoluulon vuoksi!

    Tämän opin jälkeen olen heittänyt ennakkoluulot romukoppaan kokatessa – ja se kannatti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *