Karitsankyljys ja nokkosta kolmella eri tavalla

Näin keväällä lampurin hommiin kuuluu laitumien valmistelu lampaita varten ja samalla laitumen kasvun seuraaminen. Tässä yhteydessä tuli huomattua mehevät nokkosen alut laitumen reunassa. Mieleen muistui villiyrttien hyötykäyttö ja herkullisuus. Jääkaapissa odotti myös karitsankyljys valmistusta. Lounastunti olikin sopivasti jo käsillä! Nokkoset mukaan ja keittiöön.

Karitsankyljys on erinomainen raaka-aine ja nokkoset sopivat sen oheen mainiosti. Hetken aikaa piti pohtia kuinka nokkoset tähän mehevään lihaan oikein yhdistäisi. Suunnitelma kypsyi hyvin nopeasti: nokkosta tulisi marinadiin, maustevoihin ja friteerattuna lisukkeeksi. Tuumasta toimeen siis!

Edellisenä vuonna hankittu Sami Tallbergin Villiyrtti keittokirja tuli tarkastettua nokkosen osalta. Heti täytyykin antaa vinkki, että nokkosia käsitellessä kannattaa laittaa vaikka vinyylihanskat käteen. Kirjan mukaan nokkosten polttavuuden saa pois kiehauttamalla ne tai sitten ihan murksaamalla raakana.

Maustevoi Nokkosista

50 g voita

nokkosia

1 valkosipulinkynsi

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä ja sekoita siihen murskattu valkosipulinkynsi ja murskattuja nokkosia. Laita voiseos kelmuun ja rullaa pötköksi. Laita pötkö jääkaappiin kovettumaan.

Nokkosella marinoitu karitsankyljys

Karitsankyljyksiä

oliiviöljyä

nokkosia murskattuna

kalaharin suolaa

pippuria myllystä

Lorauta kyljysten päälle reilusti oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja murskattuja nokkosia. Hiero mausteet lihan pintaan ja laita maustumaan hetkeksi jääkaappiin. Ota kyljykset ennen paistamista taas lämpiämään huoneenlämpöön parhaan paistamistuloksen saamiseksi. Paista kyljyksiä paksuudesta riippuen 1,5 – 2 min per puoli. Tarkkaile milloin lihasnesteet tulevat pintaan. Silloin on aika kääntää kyljys. Laita paistetut pihvit folion alle vetäytymään ainakin 15 minuutiksi.

Friteeratut nokkoset

ruokaöljyä

nokkosia

Voit friteerata nokkoset samalla pannulla, jolla paistoin kyljykset. Lisää pannulle öljyä niin paljon, että sitä on tasainen kerros pannun pohjalla. Pienennä myös lämpötilaa, sillä öljy kuumenee äkkiä laakealla pannulla. Tipauta nokkoset öljyyn ja varo mahdollisia öljyräiskähdyksiä. Jos öljy räiskyy kiukkuisesti, on se liian kuumaa. Nokkoset eivät kauaa tarvitse friteerausta, n. 30 sekuntia riittää. Nosta nokkoset pihdeillä tai reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Samalla ne rapeutuvat ja antavat mukavan suutuntuman ruokaan.

Tästä lounastunnista tuli niin herkullinen, että etelä-eurooppalaisittain oli kyllä ihan pakko ottaa punaviinilasillinen sen kyytipojaksi. Lampuri suosittelee lämpimästi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *